De ce nu cred românii că există virusul: ce spune GCS și ce măsuri ia

de: Teodora Tudosie
26 06. 2020

Mulți români ajung să creadă în teoriile conspirației când vine vorba de virus. O teorie destul de comună este cea potrivit căreia virusul nu ar exista, de fapt. Grupul de Comunicare Strategică spune că ar fi vorba despre o consecință a teoriilor conspirației și a informațiilor false promovate de posturi TV și radio, dar și de politicieni.

Grupul de Comunicare Strategică a trimis o scrisoare către Consiliului Național al Audiovizualului(CNA), în care prezintă pe larg problema și solicită analizarea posibilității transmiterii unei recomandări către posturile de radio și televiziune de „a nu încuraja transmiterea de declarații nefundamentate științific ori a căror sursă nu există în realitate și de a ține cont că opiniile pe care le creditează public conduc la comportamente sociale”.

GCS recunoaște că tot mai mulți români au ajuns să creadă că virusul SARS-CoV-2 nu există sau că pericolul n-ar fi, de fapt, atât de mare precum se crede. În consecință, aceștia ajung să nu mai respecte regulile impuse de autorități, precum purtatul măștii în spațiile publice.

Documentul redactat de GCS arată că „în ultima perioadă se încearcă consolidarea unui curent de opinie care pune în pericol imperativul asimilării de către populație a conduitei sanitare menite să prevină răspândirea noului coronavirus (COVID-19)”.

„Astfel, sunt vehiculate teze care fie neagă existența virusului sau pericolul infectării, fie îl minimalizează, enunțându-se idei precum aceea că noul coronavirus nu ar fi altceva decât o simplă gripă, că măsurile de protecție și prevenție sunt exagerate la nivel național/mondial sau că informațiile oficiale referitoare la numărul persoanelor infectate nu ar fi reale sau ar fi voit distorsionate”, scrie în scrisoarea adresată CNA.

Teoriile conspirației și fake news-urile ar fi explicația

Grupul de Comunicare Strategică menționează că o parte din vină ar fi și a televiziunilor, care promovează lucruri false despre virus.

„În cadrul unor emisiuni și dezbateri televizate sunt transmise mesaje care nu sunt prezentate ca fiind opinii personale, ci ca fiind adevăruri de necontestat. De asemenea, sunt transmise public de diferite entități alte cifre decât cele oficiale, cu scopul de a contesta raportările oficiale, fără a fi citate sursele din care au fost obținute respectivele cifre”, arată documentul.

Guvernul spune că au fost raportate o serie de cazuri, de către ministerele Muncii, Sănătății și de Interne, care pot fi considerate efecte ale fake-news-ului. Vorbim despre cazuri de persoane care refuză să poarte masca de protecție pentru că au primit informații despre faptul că această măsură este una exagerată, cazuri de persoane care refuză termoscanarea pentru că au fost informate că prin acest procedeu le-ar fi “furate” datele personale, situații în care diferite persoane au refuzat să se conformeze indicațiilor autorităților pentru că au primit informații potrivit cărora măsurile luate de autorități ar fi abuziv sau care refuză să stea în autoizolare din aceleași motive. Există, de asemenea, și cazuri de persoane care au refuzat spitalizarea, minimalizând riscul de sănătate pe fondul informațiilor care au pus la îndoială virulența virusului, în rândul acestor persoane fiind constatate inclusiv decese.

Premierul Ludovic Orban este și el de acord că mulți români au fost păcăliți că noul coronavirus nu există sau că pericolul este mai mic decât în realitate. Acesta spune că răspunzători de acest lucru sunt politicieni, dar și liderii de opinie.